Zo 28 augustus
Werelds Waddendiner
(volgeboekt)

Ben je een duizendpoot, een doorgewinterde waddenfan of wil je wel eens wat anders proberen? Neem dan deel aan deze excursie. Een complete waddenbelevenis met een bezoek aan Terschelling, droogvallen bij een zandplaat en ter afsluiting een gezamenlijk diner met eerlijke producten rechtstreeks van het wad. Dát is de smakelijke werelderfgoedexcursie Werelds Waddendiner.

Tijd: 08.15 uur - 20.30 uur
Plaats: Harlingen
Za 10 september
Rondje Wad
(volgeboekt)

Voor echte waddenliefhebbers en actievelingen organiseren we dit jaar deze twaalf uur durende tocht over het wad, zandplaat Simonszand en het eiland Schiermonnikoog. Uniek en onvergetelijk! Vanaf een dijk bij Kloosterburen wandel je zo’n 2,5 uur over het wad. Midden op de Waddenzee wordt je opgepikt door een klein passagiersschip dat je naar Simonszand brengt. Hier wandelen we in een uur de hele plaat rond, waarna je per schip naar de zuidpunt van Schiermonnikoog wordt gebracht. Daar wandelen we naar de bewoonde wereld. Gediplomeerde en ervaren gidsen begeleiden je tijdens deze lange en gevarieerde waddendag. We nemen een aantal malen kort pauze waarin de speciale werelderfgoedgids van alles uitlegt over de unieke natuur van het Werelderfgoed Waddenzee.

Tijd: 07.15 uur - 20.30 uur
Plaats: Kloosterburen
Zo 11 september
Eemsexpeditie
(volgeboekt)

Met het kleine passagiersschip De Boschwad varen we naar zandplaat de Hond. Vanaf deze zandplaat kun je goed de twee verschillende gezichten van de Eems zien: economische ontwikkeling en de natuurwaarden. De Eems is een van de laatste plekken in Europa waar zee en rivier langzaam in elkaar overvloeien. Op dit grensgebied van zoet en zout is er een unieke natuur met een heel eigen flora en fauna. Welke dieren er allemaal onder het wateroppervlak leven, ontdekken we door een sleepnet voort te in de rivier. Iedereen mag meehelpen en de kans is groot dat we zeehonden van dichtbij zien. Deze vaar- en wadloopexcursie bieden wij aan in samenwerking met Het Groninger Landschap. We gaan dan ook niet alleen op zoek naar het leven in het slik en het water maar besteden ook aandacht aan de cultuurhistorie van dit gebied.

Geschikt voor kinderen
Tijd: 10.00 - 16.30
Plaats: Termunterzijl
Vr 16 september
Dagje Oesterman

In het restaurant heet hij sjiek ‘creuse’, maar bedoeld wordt dan de Japanse oester. Nog niet zo lang geleden had deze exoot een slechte naam in Nederland. Steeds meer worden de positieve kanten gezien. Er is een groeiende markt voor deze heerlijke waddendelicatesse. Vanaf september begint het oesterseizoen, het moment om zelf oesters te rapen en te proeven. Jaap Vegter is een gepassioneerd oestervisser en neemt je graag mee aan boord. Hij laat zien welke oesters je moet rapen en welke je beter kunt laten liggen. Het openen van de oesters blijkt ook een hele kunst. Dan is het tijd om te proeven. Een oester rechtstreeks van het wad, verser bestaat niet!

Tijd: 13.30 uur - 21.30 uur
Zo 18 september
Vroege vogeltocht Rottumeroog

Rottumeroog: het meest oostelijke en onbewoonde eiland, nog net in Nederland. Dit jaar bieden wij een gezamenlijke excursie van de Waddenvereniging en de vereniging de Vrije Wadlopers aan. In de maand september is het alweer langer donker in de ochtend. Deze wadlooptocht vertrekt om 3u, het is dan  nog volop nacht. Dat maakt deze wadlooptocht dan ook uniek, want wanneer sta je nou zo vroeg op om het wad op te gaan? Je loopt de zonsopkomst tegemoet en je ervaart de rust van het gebied als nooit tevoren. Bovendien is dit een van de mooiste wadlooptochten, die vanwege de kwetsbare natuur slechts zeer beperkt wordt aangeboden, dus mis het niet en meld je aan!

Tijd: 03.00 uur - 15.00 uur
Do 22 september
Navigatietocht Astronomie
(volgeboekt)

Groningen en Amsterdam waren vroeger alleen bereikbaar via de Waddenzee. Maar hoe vonden de zeevaarders hun weg? Welke navigatiemethoden gebruikten ze? De zeevaarders van weleer hadden zo hun methodes en instrumenten. Benieuwd naar deze tactiek? Kom dan aan boord!  In de loop van de avond gaan we voor anker en wordt er een introductie gegeven over het navigeren op basis van kaarten of de stand van zon, sterren en planeten.

Tijd: 19:00 uur - 23:00 uur