Blog van Arjan Berkhuysen

Geloven dat het kan

vrijdag 26 juni 2015
Blog van Arjan Berkhuysen

Ongelooflijk. Echt ongelooflijk. Dat is wat ik dacht en nog steeds denk als ik over de uitspraak lees die Urgenda en 900 burgers afgelopen woensdag voor elkaar hebben gekregen. Zij hadden in 2013 een rechtszaak gestart tegen de staat, omdat die meer zou moeten doen om klimaatverandering te voorkomen om burgers te beschermen. Nederland moet in de komende vijf jaar véél meer doen om de CO2 uitstoot te verminderen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet had verwacht dat de rechtbank zo’n heldere uitspraak zou doen. Dit is groot en dit gaat vast internationaal ook navolging krijgen. Ongelooflijk.

 

En wat nu? Een dag eerder hoorden we dat Minister Kamp de gaswinning bij Groningen moet verminderen, ook na een rechtszaak. Het lijkt een keerpunt, waarbij we met z’n allen een verschuiving van fossiele energie naar andere vormen van energieopwekking concreet moeten maken. Dat is blijkbaar nodig, omdat de meerderheid van mensen inmiddels wel overtuigd  is dat het anders moet met de energie-opwekking, maar het niet echt los komt. We willen het wel, maar het lukt maar niet. De gevestigde belangen zijn te groot, denk ik dan. En dan is zo'n duwtje vanuit de rechtsstaat blijkbaar nodig.

 

Voor de Wadden vind ik dat best wel spannend. Tuurlijk, voor voorkomen van zeespiegelstijging, de grootste dreiging voor droogvallende wadplaten, is het sowieso goed nieuws. Het sluiten van de kolencentrale bij de Eems komt zo ook dichterbij. Nieuwe boringen naar kleine gasveldjes passen er niet bij. Maar ik zie de discussie over windmolens, zonneparken en getijdecentrales in het gebied scherper worden. Niet dat ik daarvoor weg wil lopen, maar spannend is het wel als je ook staat voor de rust en weidsheid van het Waddenlandschap.

 

We moeten gaan voor energiebesparing, windparken op zee en blijven zoeken naar innovatieve manieren van energie opwekking dat past bij de rust, ruimte van de Wadden. Want ergens wacht een ongelooflijk slim, nieuw idee. Dat ken ik nog niet, maar ik geloof wel dat dat er komt als we onszelf daar toe uit blijven dagen. En dat is voor mij dus niet ongelooflijk. Ongelooflijk he.