Blog van Arjan Berkhuysen

Over de dijk

donderdag 5 november 2015
Blog van Arjan Berkhuysen

'En de Wadden?' Iedereen keek naar mij. Twee uur lang was er gesproken over het natuurbeleid en de natuurvisie van de provincie Friesland. In het Fries. Als geboren Grunninger is dat soms wel even werken, maar ik kan het voldoende volgen. Voldoende om tot mijn verbazing te merken dat het natuurbeleid van Friesland niet over de Wadden gaat. Geen moment. Huh? Ja, dat is al jaren zo, zei iedereen. De Wadden hebben hun eigen beleid. 

Ergens is dat wel begrijpelijk, want er moet veel worden afgestemd met de andere provincies en zelfs met Duitsland en Denemarken. Dat is mooi. Nadeel is alleen dat je het zo los ziet van het achterland. Het land achter de dijk is gevormd door het wad, de cultuur is er van doordrenkt. Vogels vliegen van Oost naar West van de dijk, worden niet teruggefloten, ook niet over de dijk geschoten (vrij vertaald van Klein Orkest). Vele vissen willen zwemmen van zoet naar zout en andersom. Natuur en cultuur laten zich niet persen in de contouren van onze bestuurlijke grenzen. Besturen zonder grenzen lijkt me onmogelijk, maar het is goed als we dan wel de verbanden blijven zien. 

Dat die behoefte niet alleen bij vogels en vissen bestaat bleek tijdens ons jubileum symposium. Wat was dat een energiek gebeuren! Afgelopen dinsdagavond was ik in Holwerd om alle gastheren en gastvrouwen te bedanken voor hun gastvrijheid tijdens het symposium. Hotel Holwerd, waarbij bijna alle deelnemers van het symposium bleven slapen bij bewoners thuis, is buitengewoon geslaagd. Onverwachte, goede en leuke gesprekken in de huiskamers en de kroeg lieten zien dat het gebied rond het wad barst van bijzondere verhalen. Men voelt zich verbonden met de Waddenzee, ook als men zich er niet meer dagelijks op begeeft. Het idee van Holwerd aan Zee, waarbij mens en natuur zich weer met het wad willen verbinden, geeft het gebied weer vleugels. Of het helemaal lukt is nog wel de vraag, maar zeker is dat het goed is voor het zelfbewustzijn van het dorp en de relatie tussen wad en land herleeft. Daarom loont het om de verbinding te blijven opzoeken, denk ik. Stap voor stap. Een van de gastheren kwam na de avond nog naar mij toe. "Mijn gast had zich moeten afmelden die avond, maar hij is nog steeds welkom hoor".
Foto: Henk Postma