Dark Sky in Werelderfgoed Waddenzee

Zelf op zoek naar zeldzame duisternis...

 

 

Varen op kerstavond - 24 december

Op 24 december sluiten wij het zeiljaar af met een avondtocht over het oostelijk deel van de Waddenzee.  Het is een bijzondere belevenis om in het donker te zeilen, vertrouwend op de lichtboeien en vuurtorens die we, ondanks de lichtvervuiling,  voor onze navigatie wel nodig hebben. De lichtpuntjes waar we naar toe zeilen om uiteindelijk rond 22.00 uur te eindigen in de haven van Lauwersoog. In onze agenda vind je meer informatie en kun je boeken.

 

 

 

 

 

Donkerste fietspad van Nederland

Ben jij een waaghals en durf jij het donkerste fietspad van Nederland te bewandelen? Tijdens een wandeling over het donkerste fietspad van Nederland kun je de gasvlam van Grijpskerk, verlichting van Zoutkamp en in het zuidoosten de gloed van de stad Groningen zien. Het fietspad bevindt zich in de Kollumerwaard en begint bij de parkeerplaats aan de Kwelderweg en eindigt op de Hooge Zuidwal. Neem voor de veiligheid een lampje mee, je weet maar nooit wat je tegenkomt! 
 
 

Dansende havenlichten bij Lauwersoog

Parkeer je auto bij de Hoek van Bant en ga te voet door de uitgestorven haven. Ervaar de verlichting van boten, lampen op de kant van de sluis en in de verte Schiermonnikoog. De stilte en de natuur die spreekt, smul van een fantastisch nachtelijk decor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ballastplaatbos in het donker

Het Ballastplaatbos ten noorden van bungalowpark Suyderoogh nodigt de echte avonturier uit om een wandeling door de duisternis te maken. Geniet van een wandeling langs water, dieren en het licht in de verte. Durf jij deze spannende wandeling te maken?
 
 
 
 
 
 
 
 

Zoutkamperril

Maak een wandeling vanaf de Strandweg vlakbij Zoutkamp langs de Zoutkamperril. Hier heb je prachtig zicht over het verlichte bedrijventerrein van de vissershaven. Aan de andere kant kun je de Willem Lodewijk van Nassaukazerne en de molen van Vierhuizen bewonderen. 

 

 

 

 

 

 

 

Rondje Ezumazijl

Parkeer bij Uitkijkpunt Ezumakeeg Noord en maak een rondwandeling door de graslanden. Langs het donkere water kun je in de verte de verlichting en de gasvlam van Oostmahorn zien. 
 

Nije Feart bij Esonstad

Maak een wandeling over de dijk of langs het strand, ervaar hoe donker het water 's nachts is. Welke geluiden hoor je op dit tijdstip? Met een tocht langs de Nije Feart bij Esonstad kun je dit allemaal ervaren.

 

 

 

 

 

 

 

De sterren van Terschelling

Als je bovenop een hoge duintop gaat staan, zie je de sterrenhemel van horizon tot horizon en overzie je de helft van het heelal. Als je echter iets onder het hoogste punt van het duin gaat zitten dan wordt het zicht nog mooier, want met het duin in de rug wordt het strooilicht vanaf de vaste wal geblokkeerd. De beste plekken om sterren te kijken, liggen ruwweg tussen het Bos van Formerum en de Boschplaat. Vanaf het fietspad langs de dorpen loop je 50 meter het duin-gebied in heb je de perfecte plek om van de sterrenhemel te genieten. In de bossen van Hoorn en Formerum is het zicht op de sterrenhemel ook fantastisch. De bomen blokkeren alle kunst-matige verlichting en na een half uur in het donker zie je meer sterren dan je ooit kon dromen.

Leuke tips!

  • Deze interactieve kaart kun je zelf zien hoe slecht de lichtvervuiling is op de plek waar jij woont.

  • Bekijk de NASA Blue Marble Navigator om vanuit vogelperspectief het licht in jouw stad te bekijken.

  • Met de smartphone applicatie Star Walk 2 kun je tijdens de nacht scannen welke sterren, sterrenbeelden en planeten zich boven jou bevinden.