Blog van Josje Fens

Rutte vindt Waddenzee het mooiste natuurgebied

vrijdag 4 november 2011
Blog van Josje Fens

Zo sta je met je voeten in de modder, en zo krijg je één minuut om aan de premier uit te leggen waarom jouw project zo belangrijk is.

 

Het is nog maar een kleine twee weken geleden dat ik het slik uit mijn oren en onder mijn nagels vandaan moest peuteren. Regelmatig denk ik nog terug naar het mooie en zware weekend waarin we de verankering weghaalden. Nu rest mij niks anders dan wachten tot het voorjaar tot het zeegras opkomt.

 

Dat betekent niet dat er een tijd van stilzitten is aangebroken. Afgelopen donderdag stond ik in de stand van de natuurlijke klimaatbuffers op het Deltacongres (http://www.klimaatbuffers.nl/). Er gingen sterke geruchten dat premier Rutte onze stand zou bezoeken. Echt zeker weet je het nooit, er kan natuurlijk altijd ineens besloten worden dat de kredietcrisis in een dusdanig stadium is terechtgekomen dat de premier in Den Haag absoluut nodig is. Maar hij was er, en hij zou dan ook hoogstwaarschijnlijk bij onze stand komen. Spannend. De hele ochtend was het erg rustig geweest, maar naarmate het ‘moment Rutte’ naderde werd het steeds drukker.

 

Mij was gevraagd kort een verhaaltje te houden over het zeegras, maar niemand wist hoeveel tijd hij zou hebben, of hij zou komen en wat hij dan zou willen weten. Na een korte inleiding door de directeur van Natuurmonumenten werd er door Ruttes adviseurs geroepen dat hij toch echt weer verder moest en de tijd voorbij was. Rutte zelf wilde nog niet weg. Hij wilde wel een project uitgelegd zien, en dat werd het zeegrasproject. Ik kreeg één minuut. In die minuut hebben we het gehad over waar het zeegras vandaan komt, dat het nu weer terug komt in Nederland, waarom het weg was en dat het ervoor zorgt dat de wadplaten ophogen. Rutte was het er volledig mee eens dat dit belangrijk is. We willen de Waddenzee natuurlijk behouden, ook als de zeespiegel gaat stijgen. Volgens de premier is 'de Waddenzee het meest bijzondere natuurgebied van Nederland!'