Blog van Josje Fens

De baas van Nederland?

vrijdag 30 maart 2012
Blog van Josje Fens

Afgelopen weken stonden voor mij in het teken van de Waddenkapitein verkiezing. Vol interesse hield ik de poll in de gaten en de Twitter- en nieuwsberichten. Verschillende partijen voerden actief campagne. Wat begon als een ludiek idee groeide uit tot onderwerp van gesprek. Super leuk!


Opvallend vond ik de grote vertegenwoordiging van ‘boegbeelden’. En nog opvallender: de afwezigheid van bestuurders. De bazen waar ik mijn geld op in zou hebben gezet kregen nauwelijks stemmen.
Zou dat bij een verkiezing van de baas van Nederland ook het geval zijn geweest?


Ik gok dat de strijd dan tussen bijvoorbeeld Mark Rutte en Geert Wilders zou gaan. Misschien zouden er nog enkele andere personen een rol spelen, zoals Diederik Samson of koningin Beatrix. Bij vrije nominaties zouden Johan Cruijff en Paul de Leeuw vast ook genomineerd worden en misschien dat een van hen zelfs zou winnen. Maar zouden de grote politieke boegbeelden volledig naar de achtergrond gedrukt worden? Ik denk het niet.


Wat zegt dat nou over onze verkiezing? Zegt het dat bestuurders eigenlijk geen macht hebben in het gebied? Of dat zij geen gezicht hebben, dat ‘de burger’ de bestuurders niet kent? Of geeft het aan dat mensen geen idee hebben wie van het hele rijtje bestuurders nu eigenlijk echt de baas is? En dat die baas er dus eigenlijk niet is? Of vinden mensen het bestuurlijke verhaal helemaal niet interessant en willen zij laten zien wie hun de liefde voor het wad symboliseert of aangewakkert?


Voor de gemiddelde bezoeker is dat bestuur ook niet zo interessant. Maar om als gebruiker van het wad erachter te komen of je een vergunning nodig hebt, en waar je die dan kunt krijgen is een hele klus. Door de vele loketten worden de vele activiteiten die plaatsvinden in het gebied niet altijd goed met elkaar afgewogen.  Ik denk dat dát beter moet kunnen.