Blog van Josje Fens

Kraamvisite

vrijdag 1 juni 2012
Blog van Josje Fens

 Jong kroost zorgt voor korte nachten. Dat dat ook als ‘moeder van het zeegras’ het geval is, had ik niet verwacht. Deze week ging om 5:30 mijn wekker om de eerste kraamvisite voor het pasgeboren zeegras te ontvangen. Het was om 8:00 uur laagwater en het zeegras laat zich dan het beste bekijken. Maar dan heb je ook wat: prachtig ochtendlicht, kwetterende vogels en heldergroene stengels zeegras.

 

Stiekem wisten we al twee weken dat het zeegras is geboren, maar zoals het een zorgzame moeder betaamd, wilde ik het prille gras eerst nog even rustig laten groeien voordat we het zouden vermoeien met kraamvisites. Nu is het zover. Een van de eerste bezoekers was een reporter van Vroege Vogels, die behoedzaam met waadpak en opnameapparatuur over het wad stapte. Om te voorkomen dat we onnodig door het veld zouden lopen, had ik alvast een paar bamboestokken neergezet aan de rand van het veld.

 

Tijdens het eerste bezoek aan ‘mijn gras’ vond ik kleine, dunne felgroene sprietjes die net een paar centimeter boven het wad uit kwamen. Nu was het gras al een stuk gegroeid. Somminge stengels waren een centimeter of vijf, anderen waren toch al bijna vijftien (!) centimeter (zie plaatje). Er zit waarschijnlijk ook nog steeds gras in de bodem dat nog aan het ontkiemen is. We wachten dus nog even voordat we echt metingen gaan doen naar de hoeveelheid zeegras op de proefvelden.

 

Een eerste succes is behaald, de zaaimethode die we bedacht hebben werkt. Nu is het afwachten. Hoe groot zal het zeegras worden, hoeveel planten zijn er precies opgekomen en natuurlijk: gaat het zelf dit najaar zaad produceren? Ik houd jullie op de hoogte!