Blog van Josje Fens

Aandacht uit onverdachte hoek

vrijdag 6 juli 2012
Blog van Josje Fens

Om te vieren dat het zeegras na een lange winter gespannen wachten was opgekomen, stuurden we een geboortekaartjes naar de pers. Een ludieke manier om het nieuws de wereld in te brengen. We hoopten zo op te vallen tussen de stroom aan persberichten die bij de gemiddelde redactie in de mailbox komt. En dat is gelukt, de redactie van Vroege Vogels was erg gecharmeerd van het geboortekaartje en noemde het in hun uitzending. ‘Een heus papieren geboortekaartje, met de post dat krijgen we niet vaak!’ Het leverde een leuk item in het veld op (klik hier om te beluisteren).

 

Veel vrienden en collega’s hoorden het programma, maar het leverde ook aandacht uit onverdachte hoek op. Na het weekend vond ik in mijn postvakje een brief van een mevrouw die geboortekaartjes verzamelt! Ik wist niet dat het bestond. Ze was erg gecharmeerd van het project en zou haar verzameling graag uitbreiden met ons ludieke geboortekaartje. Ze bleek een hele index te hebben voor allerlei thema’s geboortekaartjes, waaronder geboortekaartjes van het koningshuis, bekende Nederlanders, bijzondere geboortes en dus ludieke kaartjes. Dat verzoek kon ik natuurlijk niet weigeren. Een week later vond ik weer een briefje, er bleek nog een verzamelaar te zijn! Mochten er nog meer verzamelaars zijn, dan moet ik jullie teleurstellen de geboortekaartjes zijn inmiddels op.

 

Naast deze ludieke aandacht was het zeegras de laatste tijd ook vaak in het nieuws omdat onder andere Tjisse van der Heijde met zijn onderzoek naar buiten kwam (en er ook gelijk een prijs van 10.000 euro mee in de wacht sleepte!). Hij heeft een sterk verband gevonden tussen een bepaalde schelpenfamilie, cirkelschelpen en het zeegras. Deze schelpen zorgen voor leefbare omstandigheden in een zeer sulfiderijke bodem en in mediterrane en tropische zeeën is deze samenwerking er altijd. Dat leverde bij mij, maar ook veel andere ‘zeegrasvolgers’ de vraag op of deze samenwerking in de Nederlandse Waddenzee ook voorkomt/kwam en of dat dus iets betekent voor mijn eigen project. Tot nu toe is het verband tussen deze schelpjes en het zeegras in de Waddenzee niet aangetoond. De schelpjes zouden qua temperatuur hier wel kunnen voorkomen, maar zijn nog nooit gevonden in de zeegrasvelden die nu nog in Duitsland en Denemarken groeien. Geen reden dus om het project grootschalig te herzien. Zeker niet omdat het zeegras stevig groeit en boeit. Nu nog een mooie groep vrijwilligers verzamelen om dit jaar weer velden in te zaaien. Interesse? Kijk bij vacatures en geeft je op!