Blog van Josje Fens

Zeeotters en zeegras

donderdag 29 augustus 2013
Blog van Josje Fens

Vorige week schreef ik nog over scheepswrakken en kunstzeegras, deze week was het zeegras weer in het nieuws. Wat blijkt? Zeeotters zijn goed voor het herstel van zeegras.

 

Langs de kust van Californië komen zowel zeegras als zeeotters voor. Lange tijd ging het met beide soorten niet goed. Door overbejaging was de zeeotter bijna uitgestorven. Het zeegras raakte steeds verder overwoekerd door algen. Die floreerden door alle extra voedingsstoffen die via de grote rivieren de zee in stroomden. Door de algengroei ving het zeegras te weinig zonlicht op om te kunnen groeien.

 

Gek genoeg bleek dat op de plekken waar zowel de zeeotter als het zeegras voorkwam, het zeegras er stukken beter bij stond. Hoe dat kan?

 

Zeeotters zijn gek op krabben. Krabben voeden zichzelf weer met algenetende beestjes. Kortom: als er minder krabben zijn, krijgen algenetende beestjes beter de kans om de algen die het zeegras verstikken te lijf te gaan. Een mooi voorbeeld hoe ingenieus de natuur in elkaar zit!

 

De zeeotter blijkt op nog veel meer manieren een sleutelrol te vervullen in de natuur. Behalve in zeegrasvelden, leven otters ook in zogenaamde ‘kelpbossen’, dat zijn onderwaterwouden van kelp, een soort zeewier. Kelp heeft de unieke eigenschap dat het CO2 opslaat en zo dus de klimaatverandering tegengaat. Bovendien houdt het kelp de bodem vast en zorgt het zo voor stabielere kusten. Zee-egels eten het kelp op, maar laat de zeeotter nou ook gek zijn op deze waterdiertjes! Zo helpt de zeeotter met het tegengaan van klimaatverandering en het instandhouden van de kust. Lang leve de zeeotter!

 

LINK 1: http://www.nu.nl/wetenschap/3560625/zeeotter-kan-zeegras-van-uitsterving-

LINK 2: http://www.piepvandaag.nl/zeeotters-helpen-opwarming-aarde-tegen-te-gaan