Blog van Josje Fens

Mysterieus zeegras op Rottumeroog

donderdag 5 september 2013
Blog van Josje Fens

Vorige week kreeg ik een verontrustend telefoontje: er was een grote hoeveelheid zeegras aangespoeld op Rottumeroog. Van het ene op het andere getij lag het strand ineens vol met zowel groot als klein zeegras. Dit is vreemd, het is normaal dat in het najaar zeegras langzaam loslaat en gaat drijven. Dan spoelt het ook op Rottumeroog aan, maar dat gaat geleidelijk. Nu was er veel zeegras ineens, het zag er nog vers uit en het is ook eigenlijk nog een maand te vroeg voor massaal drijvend zeegras. Het lijkt er dus op dat ergens zeegras op onnatuurlijke wijze is losgeraakt.

 

De beller was zelf al op onderzoek uit gegaan. De eerste gedachte was dat het zeegras uit de Eems afkomstig is, dat is qua stroming het meest logisch. Toch lijkt dat niet waarschijnlijk, ten eerste omdat er niet zoveel zeegras meer staat op de Hond-Paap (de plek in de Eems waar zeegras staat) en ten tweede omdat hier alleen groot zeegras staat. Na nog wat belletjes kwam hij er achter dat er aan de kwelder gewerkt wordt bij Uithuizen en dat wij daar een zeegrasveld hebben!

 

Zo kwam hij bij mij terecht, of wij wisten waar die werkzaamheden precies waren en of het mogelijk was dat er iets mis was gegaan? Ik hoopte van niet! Na een paar telefoontjes werd mijn onrust al iets minder. Zowel in het contract als de vergunning van de aannemer die de werkzaamheden uitvoert, was opgenomen dat zeegrasvelden verboden terrein waren. Ook was er toevallig op dat moment een ecoloog in het veld. Hij was bezig de hoeveelheid zeegras in kaart te brengen. Ook hij had nog niks gezien van schade.

 

Toch was ik er nog niet helemaal gerust op, ik wilde met eigen ogen zien dat er niks aan de hand was. Dus ben ik zelf naar het veld gegaan en wat ik daar zag was prachtig! Al voor wij zeegras uitzaaiden de afgelopen twee jaar stond er al klein zeegras. Dit was nu enorm uitgebreid en er waren stukken bij die superdicht begroeid zijn! Ook het groot zeegras vond ik er goed bij liggen, ik zag veel plekken waar groot en klein zeegras gebroederlijk samen groeiden, plekken met een behoorlijke dichtheid aan zeegrasplanten en ik zag geen overduidelijk verschil tussen de twee velden die wij hebben ingezaaid. Het zeegras van het eerste jaar heeft zich goed voortgeplant. En het allermooiste vond ik nog wel hoe ver het zeegras zich verspreid had, ook zeewaarts. Ik denk dat ik nu de meest verre plant gevonden heb, en dat was een heel stuk verder dan ons oorspronkelijke veld!

 

Daarmee is het mysterie van het zeegras op Rottumeroog nog niet opgelost, het komt niet van ‘ons’ veld bij Uithuizen en ook op Schiermonnikoog is niks aan de hand. Misschien dat het zeegras uit Duitsland is aan komen drijven, maar of we er ooit achter komen waar het vandaan komt? Ik vrees van niet.