Helmgras

Kenmerkend voor de duinen in het waddengebied: helmgras. Wuivend in de wind vind je dit grijsgroene gras op (jonge) duinen. Een sterke soort die bestand is tegen harde wind en stuivend zand. Deze pioniersplant is van groot belang geweest voor het ontstaan van Texel.

 

Duinvorming

De zee is altijd in beweging. Door golfslag komt er een laagje zand op het strand terecht. Dit kleine bultje zand kan uitgroeien tot een groot duin. Ook aangespoelde voorwerpen, zoals een stuk hout of een schelp, kunnen het begin zijn van een duin. Zolang de wind zand blijft aanvoeren wordt het bultje groter en groter. Om het bultje tot een duin uit te laten groeien is begroeiing nodig. Zonder begroeiing zal de wind het bultje uiteindelijk wegblazen. De pioniersplant biestarwegras (hiernaast op de foto) vestigt zich het eerst op een jong duin, gevolgd door helmgras.

 

Groeiende duinen

De wortels van het biestarwegras houden het zand vast. Stengels en bladeren van planten zorgen ervoor dat nieuw zand blijft liggen. Het duintje wordt groter. Wanneer het duin zo hoog is dat zeewater de wortels van planten niet meer bereikt, kan er helmgras groeien. Deze grassoort is niet bestand tegen zout water, dus er moet zich eerst een zoetwaterbel in de grond hebben gevormd. Deze bel ontstaat door regenwater. Helmgras heeft lange, vertakte wortelstokken die het zand helpen vasthouden. Het is een snelgroeiende plant die goed bestand is tegen onderstuiven.

 

Texel

Helmgras is belangrijk bij het ontstaan van het huidige eiland Texel. Vroeger bestond Texel uit twee delen: het oude eiland Texel en het eilandje Eierland. In 1630 werden Eierland en Texel aan elkaar verbonden door de aanleg van de Zanddijk.  De Zanddijk werd aangelegd op de zandplaat die tussen de twee eilanden lag. Nadat zich, van regenwater, een zoetwaterbel in de dijk had gevormd, beplante men de dijk met helmgras. Helmgras zorgde voor stevigheid.

 

Meer Wadden?

>> Lees alles over vogels in het waddengebied

>> Zo beschermt de Waddenvereniging de natuur

>> Zelf iets doen voor de Wadden?