Dierenrommel
Word een echte waddenonderzoeker!
Er was eens een zee, die bracht plastic pony’s mee…. Stop! Plastic in zee is geen sprookje, eerder een nachtmerrie, vooral voor dieren. Hoe dat zit lees je hier.
Pony’s overboord!
Begin 2019 vielen er meer dan 300 containers overboord van het schip MSC Zoe, vlak voor de kust van de Waddeneilanden. Televisies, kleren, koffers, vloerkleden, auto-onderdelen en speelgoed raakten in zee en spoelden aan op de stranden. Honderden plastic pony’s zwommen naar de kust en galoppeerden naar de kinderen op de eilanden… Helaas, dit verhaal eindigt niet als een sprookje. In het echt gebeurde er dit: heel veel mensen werkten keihard om alle spullen uit zee en van de stranden te halen. Toch wordt er nu, na een jaar, nog steeds afval gevonden. Vooral heel veel kleine stukjes plastic zijn heel moeilijk op te ruimen…
Plastic is zó handig
Goedkoop is het, plastic, en stevig, en je kunt het alle vormen en kleuren geven. Maar die voordelen hebben meteen ook een nadeel. Want plastic spullen worden vaak kort gebruikt en snel weer weggegooid. Omdat plastic zo stevig is, blijft het in de natuur aanwezig. Het wordt wel afgebroken in zon, weer en wind, maar alleen tot piepkleine stukjes. Die stukjes komen overal terecht, ook in dierenmagen. Dus kunnen we het maar beter uit de natuur houden.
Opdracht: Hoe lang blijft afval in de natuur?
Heb je wel eens gekeken hoeveel spullen gemaakt zijn van plastic? En hoe kun jij helpen dat er #wadminder plastic in het waddengebied komt? Koop bijvoorbeeld geen plastic wegwerpspullen of maak dingen van plastic afval. Je kunt bijvoorbeeld speelgoed ruilen. Bijvoorbeeld honderden plastic pony’s speelden hun leven lang met heel veel kinderen. Toen ze oud en afgedankt waren, gingen ze terug naar de fabriek waar ze werden omgetoverd in slippers en tassen. Dat hoeft geen sprookje te zijn. Download de quiz en mail ons jouw oplossing.
Download de quiz
Dierenrommel
Dieren produceren ook afval, soms kotsen ze grotere etensresten weer uit in de vorm van braakballen. Je kent het woord uilenbal misschien. Maar ook andere vogels (bijvoorbeeld reigers en roodborstjes) maken braakballen. Door het afval te bestuderen, kun je te weten komen wie het maaltje at en wie of wat er werd gegeten…
Foto boven: In een uilenbal vind je haren en botjes van muizen.
Foto boven: Aan deze braakbal van een meeuw zie je dat hij schelpen heeft gegeten. Foto: Henk Postma
Foto boven: De meeuw die deze bal uitkotste, had een maaltje kraaienbessen op. Foto: Henk Postma
Opdracht: Braakballen onderzoeken
Heb je ze al gevonden? Braakballen? Neem dit mee als je op onderzoek gaat: een grote loep, een pincet, een paar latex handschoenen en een afsluitbaar doosje. Vind je ’t vies om ze aan te raken? Maak dan van dichtbij een mooie foto en deel hem met ons via Instagram of Facebook (tag #wad4u).
Handige pagina’s:
- Video van een boswachter van Staatsbosbeheer die een uilenbal pluist!
- In de video van de biologieles gebeurt ’t wat netter.
- Bij de zoogdiervereniging kun je zelfs een uilenpluispakket bestellen, maar zonder bestellen kun je ook hun handleiding downloaden.
- Er zijn ook zoekkaarten van uilenballen beschikbaar.
- Een zoekkaart met braakballen van verschillende vogels.