Jury van Jouw Idee
voor de Waddenzee


Alle ingezonden ideeën worden direct geplaatst op het prikbord. Het publiek bepaalt welke tien projecten gepresenteerd worden aan de jury op 25 juni 2016.  Deel je ingezonden idee dus vooral binnen je eigen netwerk. Hoe meer stemmen, hoe meer kans! Tijdens een spetterende finale op zaterdag 25 juni in Leeuwarden nemen de inzenders van de verkozen ideeën het tegen elkaar op voor een deskundige jury. De persoon die zijn of haar idee het beste weet te presenteren wint de Award voor het Beste Waddenidee. We stellen de juryleden bij deze aan je voor!Hendrikus Venema

Als ik mijn ogen sluit en de Wadden in één woord moet beschrijven dan is dat: "wisselwerking". Namelijk: de wisselwerking tussen hemel & aarde, eb; vloed, zoet&zout, beleid & beheer, natuur & economie,enzovoorts. Niet als een tegenstelling maar als een motor voor inspiratie.


Als Programma naar een Rijke Waddenzee werken wij vóór en samen met; bewoners, beheerders, ondernemers, NGO’s en overheden aan deze wisselwerkingen richting een Rijkere Waddenzee voor mens en natuur.


Als jij je ogen sluit waar denk jij dan aan? Welke kansen zie jij voor het beheer van het Wad?

Koosje Spitz

Uitwaaien is mijn favoriete woord. Want niks is er zo Nederlands als tegen de wind in en met de haren los over het strand wandelen. Als dochter van een Zeeuwse zit de liefde voor de zee in mijn bloed. De liefde voor het Waddengebied ontstond tijdens mijn studententijd in Groningen. Heel wat weekenden heb ik er doorgebracht.

Het zal voor altijd een bijzondere plek in mijn hart hebben. Mijn huwelijksreis was zelfs naar Texel. Dat ik nu via mijn werk bij de Nationale UNESCO Commissie bijdraag aan de bescherming van de Waddenzee vind ik heel bijzonder.


De Waddenzee is uniek, van waarde voor de wereld en onvervangbaar. Daarom moeten we de handen ineen slaan om te zorgen dat de kwaliteiten van de Wadden behouden blijven. Dat vraagt om goede ideeën.

Jan Paul van Soest
Vooral sinds ik midden jaren '90 betrokken raakte bij de gaswinningsdiscussie en later projectleider werd van de Adviesgroep Waddenzeebeleid (commissie-Meijer, 2004) staat de Waddenzee vol op mijn netvlies.

Het is een van de belangrijkste natuurgebieden van Europa. Maar het is ook duidelijk dat de kwaliteit van het ecosysteem achteruit is gegaan, zeker in vergelijking met ongerepte systemen als Bar al Hikman in Oman. Of dichterbij in vergelijking met het Deense deel van de Wadden. Het is dus ook voor de Nederlandse Wadden van groot belang de drukfactoren te verminderen en herstel te bevorderen.

Ik hoop dat de prijsvraag daarvoor goede en uitvoerbare ideeën aanreikt.
Nynke-Rixt Jukema

Ik ben architect en groeide op aan de rand van het wad op een aardappelboerderij. Mijn liefde voor het weidse waddenlandschap is diep geworteld en weerklinkt in de ontwerpen en projecten die ik maak en waar ik mee bezig ben.

 

Ik hoop dat mensen zich hierdoor meer bewust worden van de waarden van het noordelijk kustlandschap.

 

Doe jij ook mee met een Idee voor de Waddenzee?

Eisse Luitjens

Ik ben geboren en getogen op een akkerbouwbedrijf in Noord-Groningen met uitzicht op de zeedijk en niet al te ver van Noordpolderzijl, een unieke getijdenhaven met voormalig waterschapshuis.


Ik werk bij de NOM en ben actief met inovaties, vooral in de Agrofood sector, in Noord-Nederland en daarnaast ben ik lid van het DB van het Waterschap Noorderzijlvest.

 

Kom je met een mooi idee?