WAD4U - Kwallen

 

Heb jij deze zomervakantie nog een kwal gezien langs het strand? Wat een bijzondere dieren zijn het toch. Wist je dat ze vooral uit water bestaan en dat sommige kwallen gemeen kunnen steken? Speciaal voor jou: alles over kwallen.

 

KWAL! is een scheldwoord

Niet zo gek als je denkt aan die drilpuddingen op het strand. Een beest zonder gezicht dat ook nog eens kan steken. Maar onder water ziet hij er prachtig uit. Door de randen van zijn scherm samen te trekken, perst een kwal water naar buiten. Zo beweegt hij zich zachtjes voort, geholpen door de stroming. Kwallen hebben geen skelet en bestaan vooral uit water. Zodra ze aanspoelen, zakken ze in elkaar. Zien kunnen ze niet, maar ze hebben wel een soort mond midden onder hun hoed. Die is tegelijk ook hun poepgat.

 

Onderwaterbrandnetel

Kwallen zijn neteldieren: aan hun tentakels zitten netelcellen die een giftig pijltje afschieten wanneer je ze aanraakt. Zo vergiftigen ze hun prooi. Ook als de kwal al op het strand ligt of de tentakels niet meer aan hem vastzitten, kunnen ze nog een tijdje steken. Sommige soorten behoren tot de allergiftigste dieren ter wereld. Gelukkig komen die niet voor aan onze kust. Van enkele soorten zijn de pijltjes te zwak om door onze huid te dringen, van andere houd je een dag een (vervelend) jeukende plek. Wat je moet doen bij een kwallenbeet lees je hier.


Nieuwe kwallen gespot

Er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt, vooral in de diepste delen van de zee. Op 4.000 meter diepte filmden onderzoekers een lichtgevende kwal. Dit voorjaar werd voor ’t eerst de diepste zeebodem (op 7.000 meter) op aarde bereikt met een duikbootje. Dat leverde beelden op van een onbekend dier dat sterk op een kwal lijkt. De duikboot kwam ook een plastic tasje tegen…

 

Stranger things uit de zee

In de Waddenzee leven wel meer wonderlijke weekdieren. In havens kun je de zakpijp vinden op een harde ondergrond. De broodspons bestaat uit heel veel kleine diertjes die samen een dikke plak vormen. Op aangespoelde schelpen zit soms een ruw laagje. De resten van honderden poliepjes. Zeeanemonen vind je niet alleen in de tropen, de slibanemoon kun je ook op een wadplaat zien.


Hoe maak je zelf een kwal?

Ben jij wel eens geschrokken van een plastic tasje in zee omdat je dacht dat het een kwal was? De echte kwal
was hier natuurlijk de persoon die het tasje in zee liet waaien. Je kunt ook zelf een kwal maken van een plastic tasje,
met een touwtje, een fles en wat inkt. Klik hier om te zien hoe je dat doet.


Dus… wees geen kwal, ruim op dat afval! 

Meer lezen? Ga naar WAD4U