Beter beheer kan sluiting zeehondenplaten voorkomen

Vanaf volgend jaar worden twee zandbanken waar veel zeehonden liggen gedeeltelijk gesloten voor publiek. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) besloten. De zeehonden op de Engeschhoek bij Terschelling en de Kuipersplaat bij Schiermonnikoog worden te veel en te vaak verstoord door voorbij varende schepen die daar komen om de zeehonden te bekijken. Dat vindt de Waddenunit die voor EZ het toezicht en de handhaving doet op zee. In een televisie uitzending van EenVandaag gisteravond pleit Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging, tegen het sluiten van gebieden voor zeehondentochten.
‘Het is jammer dat lokale ondernemers en wadvaarders die zich netjes aan de regels houden hier de dupe van worden. Wat je wil is de mensen die dat niet doen worden aangesproken en dat daarmee afspraken worden gemaakt die moeten worden nageleefd. We moeten het beheer van het gebied verbeteren, in plaats van stukken op slot doen,’ aldus Berkhuysen in de uitzending. In de uitzending legt ook een lokale ondernemer uit dat hij vindt dat er betere afspraken en handhaving moeten komen.

Het huidige beheer kampt met gebrek aan mankracht en versnippering. Dan is maatwerk niet meer te doen en sluiten van gebieden het alternatief. Bij de formateurs van een nieuw kabinet en ook al eerder heeft de Waddenvereniging gepleit voor één beheerder voor de Waddenzee met geld en capaciteit om dit soort problemen goed aan te kunnen pakken. In plaats van het simpelweg sluiten van gebieden, zou zo’n beheerder kunnen investeren in goed gastheerschap op de Waddenzee. Natuurbeleving draagt bij aan een beter begrip voor het belang van het waddengebied en zal daarom op de lange termijn meer effect hebben, denkt de Waddenvereniging. De uitzending van EenVandaag kunt u hier bekijken.
Publicatiedatum: 31-08-2017