Help Zembla met het onderzoek naar de containerramp

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma ZEMBLA brengt in twee afleveringen de gevolgen van de containerramp met de MSC Zoë in beeld. Jij kunt een belangrijke bijdrage leveren aan het programma!


Nauwgezette reconstructie

Begin 2019 liggen stranden, dijken en zandplaten in het Waddengebied bezaaid met containers en aangespoelde spullen, afkomstig van de MSC Zoë, één van de grootste vrachtschepen ter wereld. Vrijwilligers, vissers, bergers, eilandbewoners en het leger verzamelen meubels, schoenen, gloeilampen, kinderspeelgoed, auto-onderdelen, batterijen, matrassen, piepschuim, printplaten, zeeppompjes, koelkasten en zakken gif. Winterkou bemoeilijkt de opruimacties, later doen herfststormen hetzelfde.

Vanaf medio april liggen de bergingswerkzaamheden op en rond de eilanden zo goed als stil om het broedseizoen niet te verstoren. Volgens optimistische schattingen zou twee derde van het afval zijn opgeruimd. De rest ligt verspreid in zee. Vooral bij Noordoostenwind spoelt steeds nieuwe troep aan op zandplaten, stranden en dijken. En dan hebben we het nog niet over de miljoenen plastickorrels die er al liggen. Zembla (BNNVARA) doet onderzoek en maakt een tweedelige uitzending over (mogelijke) oorzaken én gevolgen van de ramp met de MSC Zoë.  En de makers vragen om hulp.

 

Stuur foto's en filmpjes!

Was je op het Wad of in de buurt? Heb je toen óf recent foto’s of filmpjes gemaakt van de rotzooi, de ravage, de opruimacties? Stuur ze met behulp van wetransfer.com op naar b.nijpels@stinglikeabee.nl of marco.de.lange@bnnvara.nl.

 

Vermeld, voor zover mogelijk, locatie en tijdstip van je opnamen. Iets bijzonders meegemaakt of vastgelegd? Word je geconfronteerd met de gevolgen? Wil je wat kwijt over wat er gebeurd is? (dat kan ook vertrouwelijk) Schrijf het op en mail hen op de bovengenoemde adressen. Ze kunnen helaas geen vergoedingen betalen en zullen jullie inzendingen eventueel in de documentaires en op de website van Zembla verwerken. Zo kunnen ze met jullie hulp laten zien wat de omvang van de ramp is.

 

Uitzending najaar 2019

De uitzendingen zullen in oktober en november uitgezonden worden. ZEMBLA is het langstlopende onderzoeksjournalistieke programma op de Nederlandse televisie. Het programma onderzoekt en controleert misstanden in de samenleving en probeert zaken bloot te leggen die voor het grote publiek verborgen blijven. ZEMBLA is te zien op donderdagavond rond 21.10 uur op NPO 2.


Publicatiedatum: 15-04-2019