Retour Ameland, over oorlogskinderen die steeds terugkeren

Noodgedwongen kwamen ze naar Ameland: kinderen uit de Randstad die in WOII gastvrij werden opgevangen door de eilandbewoners. Aanvankelijk kwamen ze voor een paar weken, maar bleven vele maanden. Er was in die tijd geen groter contrast denkbaar tussen het verblijf op het eiland en de situatie thuis op het vasteland. Het zou een allesbepalende invloed op de rest hun leven hebben. Een van deze kinderen, Robert, vertelde schrijfster Rita Knijff-Pot over zijn tijd op het eiland. Zij plaatste dit in een bredere context en beschreef de geschiedenis van diverse kinderen in oorlogstijd en de jaren die daarop volgden. Dit resulteerde in het boek Retour Ameland.
Alle dorpen op Ameland – Ballum, Nes en Buren – komen in het boek voor, maar vooral Hollum speelt een prominente rol. Retour Ameland is een mozaïekverhaal geworden met steeds terugkerende personen in een tijd die begint in WO II en doorgaat tot het heden. De titel geeft de verbondenheid met het eiland aan.
Retour Ameland,verschenen bij Uitgeverij Aspekt, is het tweede boek van Rita Knijff-Pot over oorlogskinderen. In haar debuut, Spaans meisje op Ameland, staat een dochter van een vluchteling centraal die in de Spaanse Burgeroorlog op Ameland terechtkwam.
Publicatiedatum: 16-04-2015