Petitie voor behoud duisternis Afsluitdijk

In opdracht van minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu ontwierp kunstenaar Daan Roosegaarde projecten die de Afsluitdijk aantrekkelijker moeten maken voor toeristen: project 'Icoon Afsluitdijk'. Plannen met gebruik van licht stuiten daarbij op verzet.

Met de online petitie ‘Behoud de duisternis op de Afsluitdijk’ verzetten astronomen en natuurliefhebbers zich tegen eventuele lichtplannen op de Afsluitdijk. In de petitie wordt opgeroepen duisternis te respecteren en de Afsluitdijk juist donkerder in plaats van lichter te maken. De initiatiefnemers van de petitie zijn bang dat de dijk wordt omgevormd tot een lichtmuseum. Ook de Waddenvereniging heeft in een eerder stadium haar zorgen over duisternis bij dit project gedeeld met de kunstenaar.
Naast locaties op de Waddeneilanden, Drenthe en de Veluwe is het een van de laatste binnenlandse plekken waar de sterrenhemel nog goed is te zien. De kunstenaar heeft de petitie overigens zelf ondertekend. Hij geeft erbij aan dat het niet zijn bedoeling is van de Afsluitdijk een lichtgevende plek te maken.

De petitie is hier te vinden >>
Publicatiedatum: 10-08-2016