Containerramp MSC Zoë

Dít moet gebeuren

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het vrachtschip MSC Zoe 342 zeecontainers boven de Waddeneilanden in de Noordzee. Door de stroming en harde noordenwind veranderde het waddengebied in één klap in een enorme afvalberg. Een ecologische ramp!

 

3.257.000 kilo. Zoveel gewicht aan spullen is er naar schatting in zee beland. Een jaar later ligt er nog steeds zo’n 800.000 kilo aan rotzooi en 40 containers in zee. Eén ding is zeker: schoon wordt het niet meer. De natuur en het milieu zal nog jarenlang last hebben van de containerramp. In een tijdlijn laten we zien wat er in een jaar tijd is gebeurd. Conclusie: er is veel in beweging gezet, maar concrete resultaten waarmee de Waddenzee er echt iets mee opschiet zijn er veel minder..

 

Een rampjaar in beeld

 

Waddenzee Werelderfgoed verdient betere bescherming

De Waddenvereniging stelt álles in het werk om de schade van deze ramp te beperken en ervoor te zorgen dat dit in de toekomst nooit meer kan gebeuren. Werelderfgoed Waddenzee moet veel beter beschermd worden. Onze pijlers richten we met name op de politiek en scheepvaartsector en we steken ook zelf onze handen uit de mouwen. Het volgende willen we bereiken:

  • Een schone Wadden- en Noordzeekustzone, geen plastic en ander afval dat niet in het mariene milieu hoort.
  • Voldoende materieel en middelen om alle schoonmaakkosten, langjarig onderzoek naar de gevolgen van de ramp voor de natuur en opruim innovaties van te vergoeden. Hierbij gaan we uit van de vervuiler betaalt.
  • Een efficiënte rampenbestrijdingsorganisatie de goed samenwerkt met vrijwilligers.
  • Een verbod op de scheepvaartroute vlak boven de Waddeneilanden voor bepaalde schepen en omstandigheden waarbij de kwetsbare zee wordt bedreigd.
  • Internationaal veel strengere regels op containervervoer om ladingverlies te voorkomen. Hieronder valt ook een stop op de bouw van steeds grotere containerschepen.

Blijf op de hoogte

En schrijf je in voor WADDEN nieuws. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en acties die we organiseren waarvoor we jouw hulp nodig hebben.