Teken de petitie!

Stop gevaarlijke containervaart 

Bijna 2,5 jaar na de ramp met de MSC Zoe varen er nog steeds containerschepen onder onveilige condities boven de Waddeneilanden. Hiermee nemen we ongeoorloofde risico’s met de kwetsbare natuur van de Noordzee en Waddenzee. Voor de Waddenvereniging is de maat vol. Wij zijn een petitie gestart. Teken ook. Stop onveilige containervaart!

 

Teken de petitie

 

 

In de week van 7 april 2021 spookt het op de Noordzee. Ondanks dat algemeen bekend is dat de zuidelijke route boven de Waddeneilanden gevaarlijk is bij bepaalde omstandigheden, zoals hoge golfslag en Noordwesterwind, kiezen sommige schepen er toch voor om door te varen. Meerdere incidenten zijn het gevolg:

  • Het schip Eemslift Hendrika dreigt in Noorwegen te kapseizen, bemanning wordt van boord gehaald
  • De kapitein van de CSCL Jupiter slaat de adviezen van de Kustwacht in de wind en vaart toch door zuidelijke route
  • Stuurloos containerschip Escape wordt net op tijd gered boven Vlieland
  • De Baltic Tern verliest in de zuidelijke route boven de eilanden minstens 5 containers, waaronder één met giftige stoffen

Deze voorbeelden tonen dat we nog steeds ongeoorloofde risico’s nemen met het enige natuurlijke Werelderfgoed van Nederland, de Waddenzee. Voor de Waddenvereniging is de maat vol. 

 

Dít moet er veranderen

Stop met onveilige scheepvaart. Wij roepen Tweede Kamerleden en verantwoordelijk demissionair minister van Nieuwenhuizen-Wijbega van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op om per direct de motie uit te voeren waarmee de Kustwacht bindende adviezen kan geven aan containerschepen. Daarnaast moet Nederland de leiding nemen in het versneld invoeren van bindende beperkingen in internationaal verband.

 

Deze petitie wordt ondersteund door de volgende partijen:

  • WNF Nederland
  • Stichting de Noordzee
  • Friese Milieu Federatie
  • Filmmaker Ruben Smit

Meer lezen?

>> Dít is het advies dat de Kustwacht nu geeft bij zwaar weer. Wij willen dat deze adviezen dwingend worden.

>> Dít zijn de risico's van een containerramp voor Waddenzee Werelderfgoed
>> Wat gebeurde er ook alweer op 1 januari 2019 met de MSC Zoe? 

Steun ons werk!

De zorgen die wij delen zijn complex en niet eenvoudig op te lossen. Natuurlijk kun je zelf helpen door bewust te reizen, korter douchen en/of minder vlees eten. Als ook het gebied niet te vervuilen, rekening te houden met de natuur tijdens het recreëren en zo min mogelijk bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Maar we kunnen pas écht een verschil maken door ons te verenigen als grootste groep wadliefhebbers van Nederland. Zo kunnen we (politieke) druk uitoefenen en projecten realiseren die de natuur te beschermen en verbeteren. Steun ons werk. Alvast bedankt.

 

Donatie   Lid worden