Smaak van de Wadden!

 

Groninger aalbessen

Alles is goud op de biologische boerderij van de familie Havenga aan de zomerdijk bij het Groninger Kloosterburen. Boer Hero Havenga de Poel: ‘Wat we van het land halen heeft een gouden kleur: het graan, het mosterdzaad, onze witte aalbessen. En goud is goed in het Gronings.’

 

Het is zinderend warm wanneer we aankomen bij de schitterende boerderij van Landgoud. Rijpend graan wuift zachtjes in de wind, erboven draait een buizerd lome rondjes. Met een temperatuur van meer dan dertig graden wanen we ons op het Franse platteland. Met zijn strooien hoed past boer Hero Havenga de Poel perfect in het plaatje. ‘We zijn net klaar met het oogsten van de witte aalbessen. Dat moest vanochtend meteen gebeuren, want het suikergehalte is nu precies goed voor onze wijn.’ Dan, breeduit lachend. ‘Gisteren was ik nog met mijn gezin en caravan op vakantie in Parijs.’ Frankrijk dus, al verraadt de dijk op de achtergrond dat we toch écht in het waddengebied zijn.

 

Een fles per struik

De witte aalbessen zijn de reden dat we zijn afgereisd naar deze prachtige uithoek van het Groninger land. Een vergeten vrucht die hier vaste bodem heeft gevonden. Havenga de Poel: ‘Bij alle boerderijen op de Groninger en Friese Wadden stonden vroeger rode, zwarte en witte aalbessenstruiken. Daar werden jams en sappen van gemaakt. Het is een mooi gebruik dat wij weer nieuw leven in willen blazen.’ Er staan 2.500 aalbessenstruiken in de klei, daarin is Landgoud nog steeds de enige. Van iedere struik komen kilo's bessen. In elke fles Blanka wijn is minimaal een kilo fruit verwerkt. Terwijl de boer een paar glazen en een gekoelde fles Blanka haalt, wordt de plukmachine - een Engels exemplaar uit 1974 - schoongemaakt en is vader Ale Havenga druk bezig om alle geoogste bessen op een kar te laden. ‘Alle bessen gaan vandaag nog bij -18 graden in de vriezer. Omdat ze geoogst zijn met de machine, zijn ze allemaal een beetje gekneusd. Als we ze gaan gebruiken, komen de suikers daardoor nog beter tot hun recht. En dat komt de smaak van de wijn ten goede.’ Havenga de Poel vergelijkt die met een Duitse Riesling. ‘Het is een lichte wijn met een frisse zoete smaak en een hele kleine sprankeling.’ De frisse tinteling blijkt heerlijk op deze zomerse dag.

 

Van adviseur naar producent

Het is mooi om te zien hoe de hele familie op deze oogstdag meehelpt op de boerderij. ‘We trekken echt samen op. Mijn vader is een echte agrariër en ondernemer, mijn zwager is designer en maakt de website en de etiketten en mijn vrouw schrijft de teksten. Zo zet iedereen zijn eigen kennis en kunde in.‘ Voor Havenga de Poel is het dit jaar voor het eerst dat hij zich fulltime op het bedrijf richt. ‘Ik ben vijftien jaar adviseur geweest van burgemeesters, wethouders en gedeputeerden.’ Hij lacht om mijn verbaasde gezicht. ‘Het was geen midlifecrisis hoor! Het is net als bij wijn. Alle goede dingen moeten rijpen.’

 

Lokaal actief

Liever noemt Hero Havenga de Poel zich ook geen boer, maar voedselproducent. En daarin zit voor hem al het verschil. ‘Heel veel boeren produceren voor de wereldmarkt, ik vind het belangrijk dat ik direct contact heb met de consument. Daarom denken we hier in eindproducten. Wij maken wijn, geen aalbessen. Zo proberen we de voedselketen zo lokaal mogelijk te houden.’ Daarbij wordt er nauw samengewerkt met bedrijven in de nabije omgeving. Onze Blanka-wijn wordt al jaren geschonken bij meerdere restaurants in het noorden, zoals toprestaurant Piloersemaborg in Den Ham. Met Groninger ondernemers ben ik nu in gesprek om ook een mooie frisdrank van aalbessen te maken en dit jaar gaan we onze producten op meer plekken in de regio verkopen,’ vertelt Havenga de Poel trots. ‘Zo blijven we pionieren.’

 

Kijk!

Ben je benieuwd naar de Blanka-wijn van aalbessen en kruisbes? Of de vele andere producten van het biologische akkerbouwbedrijf Landgoud? Op hun website kun je zien waar de producten te koop zijn.