Wie Wad WEX.... Lea!

 

Ik ben Lea en geef sinds een paar jaren wadexcursies voor Duitse (en Nederlandse) toeristen. Twee vrienden van mij vertelden hoe leuk het werk als wadgids was en dus heb ik gesolliciteerd. Ik vind het geweldig om met mensen het wad te verkennen, omdat er altijd iets nieuws te ontdekken valt. Jong en oud wordt enthousiast van onze excursies, vooral als iemand voor het eerst een zeester vindt. 

 

Uniek natuurgebied

Ik vind het belangrijk om aan mensen te laten zien wat de Wadden zo uniek maakt om zo bij te dragen aan de bescherming en behoud van dit werelderfgoed en alle soorten die daarin leven. Geen dag op het wad is hetzelfde. Je leert altijd weer nieuwe dingen over het leven op het wad, maar ook over hoe je jouw verhaal het beste kunt vertellen. Niks is leuker dan mensen ervan te overtuigen om het slik toch aan te raken ondanks de geur en samenstelling.

 

Goede scholing en gezelligheid

Ook de scholingsmomenten aan het begin van het seizoen zijn ontzettend leerzaam en gezellig. Zo houden we onze kennis up-to-date en is de groep weer compleet. Maar ook het kamperen tijdens de zomervakantie met de andere vrijwilligers is onvergetelijk. Met de WEX is het nooit saai. We koken samen, wandelen door de duinen, eten pizza op de dijk, gaan slikduiken of naar de plaatselijke WEX kroeg. Iedereen is erg open en vriendelijk met een gezamenlijke passie voor de natuur. 

 

Ich bin Lea, nehme seit zwei Jahren deutsche (und manchmal auch niederländische) Touristen mit aufs Watt und bin über meine begeisterten Kommilitonen bei der WEX gelandet. Es ist großartig, um mit Touristen auf dem Watt rumzustapfen, weil es immer was Neues zu entdecken gibt (mein erster Seestern war ein tolles Gefühl) und weil eigentlich fast nie jemand ohne Lachen auf dem Gesicht wieder weggeht. Außerdem finde ich es wichtig andere Menschen sehen zu lassen, warum das Wattengebiet geschützt werden muss und so die Welt hoffentlich ein kleines Stückchen zu verbessern. Das Beste daran Wattführerin zu sein, sind natürlich die Schulungswochenden und das Zelten im Sommer. Sowas wie Langeweile gibt’s nicht bei der WEX: wir kochen zusammen, spazieren durch die Dünen, essen Pizza auf dem Deich, gehen Schlammbaden oder in die Dorfkneipe. Und es gibt immer irgendwas, das man lernen kann: übers Watt, über die See, übers Gute-Geschichten-Erzählen oder übers Menschen-Davon-Überzeugen-Schlamm-Anzufassen. Alle Freiwilligen sind sehr offene, aufgeschlossene Menschen und jedes Jahr werden die neuen Freiwilligen herzlich in die Gruppe aufgenommen. 

 

 

Ga je met ons mee?