Dwaalfilm op de Wadden

Dwaal vanuit je huiskamer door alles wat het waddengebied te bieden heeft. De Waddenvereniging deelt in samenwerking met Dwaalfilm Wadden deze bijzondere natuurmomenten. Op deze pagina kun je álle korte filmpjes en verhalen over wind, zee, zand en hun bewoners nog eens terugkijken. Wil je geen moment missen? Volg ons dan op Facebook en/of Instagram.

 

Monique Moors is de drijvende kracht achter Dwaalfilm Wadden. In een tijd waarin alles snel moet, wilde ze een platform maken waarop mensen tot rust kunnen komen en zich kunnen onderdompelen in de Waddennatuur. Lees hier meer over dit bijzondere project. 

 

Zaterdag 5 juni 2021: Paringsdrang

Het is een heel ritueel, de paring bij grote sterns. Het mannetje loopt met zijn hoofd omhoog en borst naar voren achter haar aan,  draait rondjes om haar heen, paait haar met visjes. Makkelijk is het zeker niet! De vrouwtjes laten zich niet zomaar verleiden en dan zijn er ook nog buren die zich ermee bemoeien! Kijk deze Dwaalfilm, geniet van de lente en elkaar.
 


Woensdag 19 mei  2021: Rust voor vogels

Als het hoogwater is, valt er voor vogels niks te eten en moeten ze rusten. Op de grens van land en water zie je dan grote groepen vogels staan. Met elkaar zijn ze veiliger, want zijn er meer ogen om de omgeving in de gaten te houden. Op één poot, rustend met hun kop tussen de veren lijkt het soms alsof ze niet alert zijn, maar bij een onverwacht geluid of beweging, zitten ze direct als één vogel recht overeind.
 
Binnen het project Wij & Wadvogels zijn wij samen met andere natuurorganisaties de komende jaren aan de slag om op de Waddeneilanden en langs de Waddenzeekust meer ruimte te maken voor vogels. 
 
 

Vrijdag 14 mei  2021: Camouflagekunstenaar

De steenloper heeft een veelkleurig verenkleed. Toch weet hij zich juist daarmee onzichtbaar te maken. Een Dwaalfilm over een bijzondere camouflagekunstenaar.

 

Donderdag 29 april 2021: Schoonheid van het Wad

Hoe veranderlijk en bijzonder is de wereld van de Waddenzee. Je ervaart het zittend op een duintop én met het kijken naar deze filmbeelden.
 
 

Vrijdag 16 april 2021: Bontjes op de Wadden

In april en mei zijn er honderdduizenden bonte strandlopers op de Wadden. Deze beelden zijn gemaakt op de Feugelpôlle op Ameland. Het waddengebied is voor al deze 'bontjes' - hun koosnaampje - van levensbelang. Ontdek waarom met deze Dwaalfilm.
 
 

Vrijdag 9 april 2021: Duinkonijn

Konijnen en duinen. Dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Ontdek de onstuimige geschiedenis van het duinkonijn. Bekijk onderstaande Dwaalfilm.

 

Woensdag 31 maart 2021: Strandkrab

In het waddengebied vind je meerdere soorten krabben. De strandkrab is de meest algemeen voorkomende soort. Bij krabben zit het skelet aan de buitenkant. De harde buitenkant biedt bescherming tegen allerlei vijanden. Er is alleen één uitdaging: het pantser groeit niet mee. Bekijk hier wat krabben doen als ze uit hun harde jasje groeien.

 

Donderdag 25 maart 2021: Baltsende aalscholvers

Heb je ooit het liefdesspel van een aalscholver gezien? Eerst wordt er flink geshowd met witte dijvlekken. Eenmaal beet, dat gorgelen de verse paartjes met hals en kop achteruit. Tot slot wordt er samen op het nest heerlijk lang geknuffeld met de halzen tegen elkaar. Bij de aalscholvers nemen zowel mannetjes als vrouwtjes het initiatief. Toch is er wel een vaste regel. Degene die het nest bezet, verleidt.
 
 

Dinsdag 16 maart 2021: Voorjaar

Het is maart, de vogels maken zich klaar voor de lente. Geniet van deze beelden die gemaakt zijn op Het Grote Vlak. Dit zuidelijk deel van het Nationaal Park Duinen van Texel is misschien wel de grootste natte duinvallei van Nederland. Vogels zijn gek op dit soort plekken, omdat er veel voedsel te vinden is. Wil je zélf een kijkje nemen? Vanaf de weg is het mogelijk om watervogels, zoals de wintertaling, meerkoet, eend en fuut te spotten zonder ze te verstoren. 



Dinsdag 9 maart 2021: Oorspronkelijk landschap

Eén van de redenen waarom de Waddenzee uitgeroepen is tot Unesco Werelderfgoed is vanwege het oorspronkelijke landschap. Het waddengebied is jong vergeleken met andere natuurgebieden. Het is zo'n 7.000 jaar geleden, na de laatste ijstijd, ontstaan. In de Waddenzee is goed zichtbaar hoe natuur en landschap ontstaan. De krachten die het gebied in het verleden hebben gevormd, kun je tot op de dag van vandaag zien en voelen. Het is deze oneindige dynamiek die het waddengebied speciaal maakt. Ondanks het feit dat het waddengebied wereldwijd wordt gezien als uniek en onmisbaar, wordt het nog steeds bedreigd. Help jij de Waddenzee beschermen en behouden?
 

 

Woensdag 3 maart 2021: Koerende eidereenden

Eidereenden maken zich vanaf nu klaar om te broeden. De eidereend is een kenmerkende vogel in de Waddenzee. Het koerende geluid van baltsende mannetjes is bijzonder om te horen. De zwart-wit gekleurde mannetje met een groene halsvlek en roze roze borst verdringen zich om de bruine vrouwtjes. Ze trekken de aandacht door met opgebolde borst uit het water op te richten waarbij ze melancholiek "woehoe” roepen. Vrijwel alle Eiders nestelen in de duinen van de Waddeneilanden. 



Donderdag 25 februari 2021: Zeehonden

In de winter worden de pups van de grijze zeehonden geboren. De eerste weken beschermt een dikke witte bontvacht ze tegen de kou en harde wind op de zandplaten of stranden waar ze worden geboren. De jongen zijn in deze tijd al zelfstandig, maar we genieten nog even van de prachtige beelden. Wil je meer zien? Op de website dwaalfilmwadden.nl zijn deze week veel meer mini-documentaires geplaatst over zeehonden in de Waddenzee.



Donderdag 4 februari 2021: Wandelend zand

Vroeger kwamen ze veel voor op de Waddeneilanden: openingen of laagtes in de duinen waar de zee tijdens extreme stormvloed het achterliggende gebied in kan stromen. Met het zeewater wordt ook zand en slib meegevoerd het eiland op. De wind waait vervolgens het omgewoelde zand nog verder het land op. Op die manier kunnen de Waddeneilanden, en zelfs een deel van het achterliggende wad, meegroeien met de zeespiegelstijging. Op Schiermonnikoog, de oostpunt van Ameland en een aantal Duitse Waddeneilanden heb je nog van dit soort dynamische gebieden waar wind en zee zorgen voor afbraak én opbouw.



Woensdag 27 januari 2021: Wind

De wind is de vormgever van het duinlandschap. Waai mee met deze Dwaalfilm en geniet van de scheppende kracht van de natuur.



Donderdag 21 januari 2021: De winter van 1795

Heel even lag er sneeuw in Nederland. Een échte winter hebben we al lang niet gehad. Hoe anders was het in januari 1795, toen de Waddeneilanden vastvroren aan het vasteland. Schrijver Mathijs Deen neemt je in deze Dwaalfilm meer dan 200 jaar terug in de tijd en laat je een klein beetje winterse kou ervaren. 

 

 

Woensdag 6 januari 2021: Meeuwen in de branding

In de winter kan het flink stormen. De meeste vogels zoeken dan niet de zee op. De meeuwen trotseren de wind. Mét een reden. Je komt erachter in dit filmpje.

 

 

Woensdag 30 december 2020: Wachten op laag water

Bij hoogwater zoeken wadvogels een plekje op de grens van water en land en wachten daar tot het weer eb wordt. Hoe minder energie ze gebruiken, hoe beter het is. In de winter hebben ze al extra energie nodig om warm te blijven. Als vogels dan worden verstoord en opvliegen, kan dat nét teveel zijn.

 


 

Donderdag 24 december 2020: Cadeau van de zee

Na een storm ligt het strand soms bezaaid met schelpen. De zee geeft dan prijs wat er in haar wateren verborgen zit. Zeecadeautjes voor de vogels!

 



Woensdag 16 december 2020: Koortsachtig beeldhouwer

'Het eiland is een sculptuur van de wind. Ze is een koortsachtige beeldhouwer die nooit klaar is, nooit tevreden. Ze werkt met het zand dat ze voortjaagt, tot het stuift en schuurt en klimt. Opdat het eiland verandert.' In deze poëtische Dwaalfilm deelt schrijver Matthijs Deen (De Wadden) zijn gedachtes over de plek waar zand en zee elkaar ontmoeten, tot het moment dat de avond valt.

 

Woensdag 2 december 2020: Storm

In het waddengebied zullen we steeds meer de gevolgen van klimaatverandering merken. We krijgen onder andere te maken met extremer weer. Meer stormen betekent dat kwelders vaker overstromen. Deze Dwaalfilm geeft een  indruk van de kracht van wind en water. Noordwesterstorm op Schiermonnikoog.
 



Woensdag 25 november 2020: Filterende schelpenbanken

Schelpdieren zoals mosselen en oesters filteren hun voedsel uit zeewater. Het enige wat hoeven te doen is bij hoogwater hun klep openen en  water naar binnen zuigen. Het water stroomt langs kieuwen die voedsel en zuurstof opnemen en wordt daarna weer naar buiten gespoten. Verteerd voedsel en zwevende deeltjes die ze niet opeten zoals slib- en zanddeeltjes, werken de schelpdieren als 'pakketjes' naar buiten. De filtercapaciteit van alle schelpdieren samen is gigantisch. Samen filteren ze in één week zo'n beetje de hele Waddenzee!

 



Woensdag 18 november 2020: Hoogwater

Bij storm of springtij kan het water soms diep het land intrekken. Wat doen vogels bij dit soort omstandigheden? Rotganzen en bergeenden malen er niet om en dobberen gewoon mee met de wind en golven. Voor steltlopers is dat anders. Een natte buik, daar koelen ze veel te snel van af. 

 



Woensdag 11 november 2020: Kijken

'Hoe groot iets is aan zee, is een besluit aan de kijker.' In dit poëtische filmpje deelt schrijver Matthijs Deen (De Wadden) zijn gedachtes bij het aanschouwen van zee en duinen: 'alleen in een landschap waaraan tijd niet valt af te lezen.'



Dinsdag 3 november 2020: Rood zeekraal

Ook op de Wadden kun je genieten van herfstkleuren. Prachtig rood kleurt de kwelder door zeekraal. Dit plantje leeft op de grens van land en water. Regelmatig wordt het overspoeld door de zoute zee. Het zout wordt opgeslagen in de blaadjes, die daardoor aan het einde van de zomer steeds roder worden.

 

Woensdag 21 oktober 2020: Jonge duintjes

Maak je een strandwandeling bij harde wind, dan is het vaak een indrukwekkend gezicht hoe het zand in lange banen over het land jaagt. Soms krijgt het zand de kans om te blijven liggen en kan er een duintje ontstaan. Het biestarwegras speelt hierbij een belangrijke rol. De stengels van het gras zijn zo stevig, dat het zand in kan vangen. Het plantje kan bovendien meegroeien met het ophopende zand. Zo ontstaan kleine strandduintjes, die permanent droog komen te liggen. Omdat de grond nu minder zout is en er ook luwtjes ontstaan, krijgen steeds meer planten de kans om zich hier te vestigen. Jonge duinen zijn van groot belang voor vogels als de Bontbekplevier, Strandplevier en Dwergstern.
 

Donderdag 18 september 2020: Drieteenstrandlopers

Half september vertrekken de meeste drieteenstrandlopers naar het Zuiden, hoewel er altijd een aantal wel een paar achterblijven. Griend is de belangrijkste pleisterplaats in Europa voor deze vogel uit de familie van de snipachtigen. Meer dan 25.000 duizend kun je er jaarlijks vinden. Wat ze daar doen, zie en hoor je in dit filmpje.

 



Woensdag 9 september 2020: Rosse grutto's

De rosse grutto's op Terschelling zijn uitgebroed en bereiden zich voor op de trek naar hun winterverbijf in West-Afrika. Ze eten en rusten. Het is hoogwater en de vogels hebben zich met duizenden verzameld op de op de Noordsvaarder, een strandvlakte op de westkant van Terschelling. Door het hoge tij zijn ze bij de duinen en de wandelpaden neergestreken. Mensen in de buurt maakt ze onrustig. Als ze te dichtbij komen vliegen de grutto's in één grote wolk op. Weg rust.



Woensdag 2 september 2020: Gewone zeehonden

Ieder jaar in september is het voor de gewone zeehonden in de Waddenzee tijd om voor een langere periode op een zandbank te liggen. Ze zoeken een lekker hoog plekje op, dat met hoogwater niet onderloopt. Het is tijd voor de rui. Alle dieren vernieuwen regelmatig het buitenste laagje van hun lichaam om het in een zo goed mogelijke conditie te houden: slangen vervellen, vogels wisselen hun veren en zoogdieren verharen. Zeehonden vervangen eenmaal per jaar hun dikke vacht. Grijze zeehonden doen dat in april.



 Woensdag 26 augustus 2020: Zonsondergang

De zon heeft nog even, voor ze wegzakt in de wadplaten rond Griend. Zo ver als het oog reikt zwermen vogels door een roze schemer: van bonte strandloper, drieteenstrandloper, kanoet tot rosse grutto.
 



Woensdag 15 juli 2020: Voedselbanken van de Waddenzee

Droogvallende mosselbanken en oesterriffen zijn van groot belang voor allerlei planten en dieren die in de Waddenzee leven. Op en tussen de mosselen en oesters groeien zeewieren en leven slakjes, visjes en garnalen, die vervolgens weer door grotere vissen of wadvogels worden gegeten. Ze creëren geschikte leefomstandigheden voor zichzelf en voor andere soorten, en spelen zo een onmisbare rol in de voedselketen van de Waddenzee.



Woensdag 8 juli 2020: Zomerse drukte bij het Waterplak

In de duinen van Terschelling, tussen Midsland aan Zee en West aan Zee vind je het Waterplak. In deze duinvallei staat bijna het hele jaar een laagje water.  De ondiepe zoetwaterplassen trekken veel vogels aan. In deze periode doen de ouders het rustig aan in de duinvallei. Ze komen op krachten van het broedseizoen, ruien hun verenpak, zwemmen, lopen en eten wat. De jongen moeten nu zichzelf zien te redden en trekken de wijde wereld. Voor iedere vogelsoort een verhaal apart.

 



Woensdag 1 juli 2020: Notities van Erskine Childers

Bolle ruggen van enorme beesten die langzaam aan de oppervlakte komen. Zo omschreef de Engelse schrijver Erskine Childers eind 19e eeuw afgaand tij in de Waddenzee. Hij maakte nog meer notities toen hij over de Waddenzee zeilde. Opvallend detail: de stem die je hoort in dit filmpje is óók van een schrijver. Matthijs Deen is onder andere bekend van de bestseller De Wadden en heeft voor Dwaalfilm een aantal teksten geschreven en ingesproken.

 



Dinsdag 23 juni 2020: Het leeglopen van het wad

Het water verlaat het wad. Op haar weg boetseert het geulen en tekent het patronen. Het water en zand van de Waddenzee staan nooit stil. Wat morgen land was is morgen zee en andersom.



Donderdag 18 juni 2020: Strandbroeders

Sommige vogels broeden in kuiltjes op het zand: strandbroeders. Het valt niet mee om hier jongen groot te brengen. Bij harde wind is het als broedende vogel lastig om te blijven zitten. Zodra je even weg bent, kan je nest met zand worden bedekt of worden eieren meegenomen door de wind. Als een sterke westenwind gepaard gaat met springtij, kunnen de nesten wegspoelen door de zee. Toch heeft het ook voordelen om op het strand te broeden.

 

Dinsdag 9 juni 2020: Jonge zeehonden

In juni worden de pups van de gewone zeehonden geboren. Op de wadplaten zie je de dikke, bolle buiken van hoogzwangere vrouwtjes of schuifelen de eerste pups al rond. Ze moeten meteen kunnen zwemmen, want bij vloed komt de zandplaat onder water te staan!



Vrijdag  5 juni 2020: De kleur van rosse grutto's

De rosse grutto gebruikt de Waddenzee als tussenstop op zijn lange trektocht van West-Afrika naar zijn broedgebied in Siberië. In het waddengebied vreten ze zich in zo’n drie weken tijd zo vol met wadpieren dat zijn eigen gewicht bijna verdubbelt. Daarmee heeft hij genoeg reserve om in één keer door te vliegen. Zijn kleur verraadt hoe goed de grutto voorbereid is op de reis.

 

Woensdag 27 mei 2020: jonge kluten

Jonge kluten kunnen direct lopen als ze uit hun ei kruipen. Ze zijn nog maar net opgedroogd, wanneer ze hun eerste voedsel moeten vinden. De stapjes op hun hoge poten gaan nog wel wat onzeker. Gelukkig blijven de ouders dicht in de buurt.



Woensdag 20 mei 2020: broedende grote sterns

Weinig vogels hebben zo weinig ruimte tussen de nesten dan grote sterns. Op de grond broeden maakt ze erg kwetsbaar. Door op snavelafstand te blijven, zijn ze veiliger. Het gaat wel gepaard met het nodige bekvechten. Geluid aan!


Donderdag 21 januari 2021: De winter van 1795