Bewegend landschap tussen duin en kwelder
Wandelen van verleden naar heden
Tot duizend jaar geleden staken er van Ameland slechts een paar duinenrijtjes omhoog. Door menselijk ingrijpen, ontstond er een langgerekt eiland. Op Oost-Ameland heeft de natuur meer vrije ruimte teruggekregen en is de invloed van de zee weer groter. Wandel mee over een eiland in beweging.
Bijzondere wandelroute (21 kilometer)
Het bijzondere van deze wandeling over Oost-Ameland is dat je onderweg kunt zien hoe mensenhanden het eiland ooit vormden, maar ook hoe het eiland nu weer de ruimte heeft om vanaf twee kanten aan te groeien. Het stuivende zand van het Noordzeestrand vormt duinen, vanaf de andere kant voert het wad slib aan dat op de kwelder achterblijft.
Download de wandelkaart
Oude slenk
Wandelend vanaf Buren (1) zie je vlak bij de waddendijk een afgesloten slenk (2), ook wel de Monniksloot of Skipsloot genoemd. Ooit lagen hier schepen, tot de Waddenzeedijk in de jaren ’30 werd aangelegd. Hij dient nu als waterbuffer of juist afvoer en is aangewezen als natuurgebied. Bij hoogwater vinden vogels er een beschut plekje. Vaak dobberen er eidereenden. Vanaf de dijk heb je een geweldig uitzicht over de Waddenzee.
Grappig duinpaadje
Dwalend door een doolhof van duinpaadjes (3) – gelukkig met een eenzame den als oriëntatiepunt (4) – geeft het strand een gevoel van bevrijding. De meeuwen dansen er op de wind en steltlopers rennen rusteloos heen en weer. Bij eb is het strand zo’n 150 meter breed, dus ruimte genoeg. Heb je hier wind tegen, dan ben je na 4 kilometer bikkelen volledig gezandstraald. De beloning is een vlonderpaadje over een natte duinvallei.
Panoramisch uitzicht
Vanaf het strand wandel je terug langs de stuifdijk. Deze werd in de 19e eeuw aangelegd door boeren om het oostelijk deel van het eiland vast te leggen. Aangewaaid zand bleef zo beter liggen. Nu is het één van de eerste plekken in Nederland waar een deel van de duinen niet langer onderhouden wordt. Bij springtij of storm kan een deel van de kwelder onder water komen te staan of is het mogelijk dat er zelfs een kleine verbinding tussen de Noordzee en Waddenzee ontstaat. Hierdoor krijgt het eiland de kans om op een meer natuurlijke manier te groeien. Op de dijk is een uitkijkpunt waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de duinen en kwelder. Je mag buiten het broedseizoen de kwelder in, maar dan krijg je beslist natte voeten.
Bos naar Buren
Via de maar liefst 15 meter hoge Bureblinkert (4) kom je bij het enige bos op de route. Het bos is ooit aangelegd om stuivend duinzand vast te leggen en zo de dorpen te beschermen tegen de zee, wind en het vele zand. Een grappig duinpaadje brengt je hobbelend naar het Noordzee-strandpaviljoen. Wandelend over een klein stukje strand sla je linksaf richting Buren, om daar heerlijk uit te puffen na ruim 21 kilometer dynamische natuur.
Uit het WADDEN magazine
Dit artikel is verschenen in het WADDEN magazine van september 2021, tekst Monique van Klaveren, Jojanneke Drijver en Bas Bijl, foto's Edwin Giesbers. Wil je het magazine ook ontvangen? Word lid van de Waddenvereniging vanaf €27,- per jaar, steun ons werk en ontvang het magazine 4x per jaar in de (digitale) brievenbus.